utorok 24. júla 2012

4. Chorvátsko - krásne moria, pusté vnútrozemie






Po zápisku o úžasných raňajkách si v poznámkach čítam "Fuck Trieste". Pekné mesto, a tak zle sa v ňom stopuje. V miestnej turistickej kancelárií sme si zobrali mapu, aby sme našli ideálne miesto na konci mesta, len polhodinku pešo od centra. Cestou sme si ale mysleli, že to skúsime v centre. Hlúpy nápad. Stáli sme na autobusovej zastávke pred parkoviskom. V jednom talianskom aute bol starší manželský pár a pozoroval nás celú dobu. Počase im nás bolo tak ľúto, že vystúpili z auta a po francúzsly nám skúšali dávať rady, ako máme stopovať, dokonca mi ešte napísali tabuľku "Koper" (vtedy sme si ešte mysleli, že tam ideme). Moja francúština nie je najhoršia, no občas sa nedá vysvetliť príliš všetečným ľudom. že "to je OK" Namiesto toho, aby nám naozaj pomohli a odviezli nás, sme si to nakoniec predsalen museli odchodiť až ku kraju mesta. Dve hodiny nám tam ale nič nezastavilo, tak sme sa kúsok vrátili. Bum a polhodinke sa nás sám od seba spýtal Talian, že kam ideme - odviezol nás až na slovinské hranice :)


   Staré dobré pumpy - máte WC zadarmo, vodu zadarmo a ešte aj tieň pred neutíchajúcim slnkom. Z takejto pohody nás vytrhol starší nemecko-švajčiarsky pár, ktorý sa vybral do Rijeky. Ani oni presne nevedeli, ako chcú ísť, vedeli len, že nie po diaľniciach. Preto sme sa trošíčka stratili, ale aspoň sme mali čas obzrieť si chorvátske vnútrozemie. Bolo vyprahnuté a pusté, kde tu nejaký domček z hliny a kameňa, kríky z tŕnia a prach.Takto sme si cestovali, kým nám oni rozprávali o Studenej vojne a Berlínskom múre.

Nakoniec sme však úspešne prišli do Rijeky, kde nám aj zohnali couch u jedných couchsurferov. My sme však dostali od miestnej tip na súkromnú pláž - pri hoteli, ale kompletne skrytú. Mala dokonca aj sprchu a pri zlatisto-ružovom západe slnka sme si povedali, že couch vynecháme a ostaneme tu. Neskôr sa k nám pridalo ešte pár turistov putujúcich na blind ako my. Nám však nevadili, lebo sme si spokojne popíjali Ožujsko a Karlovačko (musím podotknúť, že v tom čase nové pšeničné Ožujsko nemalo najmenšiu chybičku)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára