štvrtok 2. augusta 2012

13. Čierna hora - slnko, more aj hory

Aj dnešný deň sa niesol v znamení neskutočnej páľavy a čím sme schádzali bližšie do dedinky, tým nás obklopovalo viacej ovadov. Všade naokolo bolo totiž množstvo fariem s ovcami a kravami. Vidiek ako sa patrí. Do civilizácie nám ostávalo ešte nekonečne veľa kilometrov a to ma patrične desilo. Šťastie sa však uázalo, že stojí pri nás a z miestneho domčeka vyšiel ujo, že ide na nákup a zvezie nás -  vo svojej červenej Lade z dôb prehistorických.


Dedinka, kam nás vzal, bola o niečo väčšia, však pri miestnej diaľnici a dokonca mala aj tri hotely - z toho dva zavreté a pri jednom bola puška. Postavili sme sa teda na správnu stranu cesty (od miestnych sme si nechali postunkami poradiť) a čakali sme. Oproti stála mladá dvojica, ktorá ale nakoniec použila bus, lebo za polhodku nič nechytila. My sme mali viac šťastia - týpek, ktorý sa práve rozišiel so svojou priateľkou si šiel vyvetrať hlavu do Čiernej hory a tak nás vzal až do Sutomora.

Cestou sme mali možnosť preblúdiť celý juh Srbska, obdivovať majestátne hory severu Čiernej hory, ktorými sme pomali traverzovali na juh, kde sa pod hlavým mestom Podgoricou (pretože je hneď pod horami) rozprestieralo smaragdovo zelenené jazero Skadar, cez ktoré viedla diaľnica k moru.


Do Baru nás zobrala mladá dvojica Čiernohorcov pracujúca vo Švedsku. Bar je typické prímorské mesto, kde sa kumuluje nehorázne množstvo turistov. Preto sme chceli čo najskôr vypadnúť. Poradili nám, že na juhu je najkrajšia pláž v celej Čiernej hore, v meste Ulcinj. A tak sme sa tam vybrali.

Prešli sme celé mesto až na výpadovku, kde bol zákaz státia. To zase raz nikomu nevadilo, a tak sme postupne prechádzali okolo krásnych tyrkysových vôd. Tesne pred Ulcinjom nás majiteľ hotela vyhodil, že už odbáča. Nezabudol nám poukazovať okolie, ako napríklad veľkolepé vily bohatých Rusov.

Do mesta nás zobral mladý pár - ona z Tirany, on z New Yorku. Neceli veľmi vybočiť z cesty, tak nás nechali na začiatku pri "Malej pláži". Nám však odporúčali tú veľkú - na druhej strane mesta, kde sme šľapali hodinu a predierali sa davmi turistov. Dostali sme sa až k 5hviezdičkovým hotelom s upravenými plážami, sprchami, barmi, lehátkami a inými vymoženosťami ako napr. potulnými psami.

Nádherná pláž však mala jednu zásadnú chybu - bola piesočnatá. Všetky pláže v Čiernej hore sú kamienkové a nádherné ako v Chorvástku, ale tu, dlhé, pozvoľné a zašpinené od piesku. Fail. Aspoň že sme využili ponuky miestneho hotela a betónový podklad pri rozpadnutom tobogáne. Ďalší luxus na večer.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára