piatok 24. augusta 2012

35. Národný park Stará Planina



Konečne hory horovaté horičky milované! S poriadnym nákupom sa ráno štveralo v priamom slnku nepohodlne hore kopcom. Na konci Karlova, pred vstupom do národného parku, sme našli krásny veľký park, ešte aj s tečúcou niečo ako sprchou, kde by sa bolo spalo fantasticky! V kríčkoch vyššie sa zase skrýval jeden český pár, s ktorým sme sa neskôr skamarátili. Ale to predbieham.


Na prvý pohľad bola Stará Planina suchá ako Rhodopi, ale čim sme vošli hlbšie, tým sa na nás rútilo viacej a viacej vlahy. To vďaka veľkému priezračnému potoku, popri ktorom sme stúpali. Nezabudli sme sa ani v ňom okúpať. Aké to bolo príjemne! Pálilo síce slnko, tieň stromov a potok nás však ochraňovali. Popri tejto bujarej bystrine s nekonečným množstvom vodopádov, sme postupne vystúpili k trom chatám. Pri prvej sme si paráde oddýchli. Na koňovi tam nosili jedlo, a chudák mal až zakrvavený chrbát. Okolo druhej sme len prešli a navečer sme ostali spať pri tretej.


V nadmorskej výške 1450mnm a so žiadnou vysokohorskou prirážkou. No dobre, pivo tam bolo o kúštik drahšie ako v obchode, ale v ktorej chate u nás si kúpite pollitra piva za v prepočte 0,9e ? :) Za symbolické 2levy (1,5e) sme si mohli postaviť stan pri chate a používať tam aj sociálne zariadenie a pod. Aj tak sa nám tam po celom tom tripe nechelo chodiť :)
Kým úplne zapadlo slnko zhovárali sme sa s mladým českým párikom (mali skoro 30 a pochodili svet presne tak ako my teraz, presne tak sme sa videli aj my dvaja o par rokov:)) . Neskôr sa k nám pridal aj jeden Bulhar, ktorý vedel úžasne po anglicky vzhľadom na to, že sa ju učil sám.
Sympatický chládok nás v noci uspával.















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára